Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
1.9.2006 / Landsbygdens Folk
Forskare vill förnya lagen om markarrende
De jordbrukare som arrenderar mark har en svag ställning i dagens läge. Ett sätt att förbättra den ställningen skulle vara att förnya lagen om markarrende. Det anser Kyösti Pietola som är chef för den ekonomiska forskningen vid MTT.
Lagen om markarrende begränsar arrendetiden till högst 10 år. Enligt Pietola påverkar detta arrendetagarens intresse för att satsa bland annat på kalkning och täckdikning av åkern.
- Det är märkligt med en gräns på tio år, speciellt om man tänker på att det är över tjugo år sedan kapitalmarknaden i Finland avreglerades.
I dagens läge finns det omkring 700.000 hektar arrendeåker i Finland, vilket motsvarar omkring en tredjedel av den totala åkerarealen. I medeltal är arrendeavtalen i kraft sex år, men det finns också många avtal som bara är i kraft ett år.
För många jordbrukare är det osäkert om arrendeavtalen kan förnyas. Enligt MTT:s undersökningar märks detta bland annat i sämre kalkning av arrendejordar, i medeltal är pH-värdet 0,2 lägre på arrendejordarna.
Produktivitetsökningen för åkrarna i Finland är som helhet också obefintlig. För att producera ett kilo spannmål används enligt Pietola i dagens läge mer insatsmedel än tidigare.
Ny arrendelagstiftning är bara en dellösning på problemet enligt Pietola. Han menar att man i lantbrukspolitiken också skulle kunna ställa vissa krav på markägaren, istället för på arrendetagaren.
- Som jämförelse kan man konstatera att det alltid är fastighetens ägare som betalar en rörremont i en bostadslägenhet. Om det skulle vara hyrestagaren som skall betala remonten skulle den i de flesta fall inte alls göras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab