Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
1.9.2006 / Landsbygdens Folk
Hundra ton mjölk
Hos familjen Wasström i Svartå, Karis, har man en speciellt duktig ko. Hon heter Hoppa och hon är en stolthet på Bryggars gård eftersom hon passerat en ovanlig milstolpe i en mjölkkos liv. Hon har nämligen producerat över 100.000 kilo mjölk. Hoppa är genom tiderna den tolfte kon i svenska Nyland som uppnått denna "magiska gräns" och blivit uppmärksammad med anledning av denna.
På Hoppas fest fanns över 70 gäster, som uppvaktade henne med diplom, gåvor och blommor. Hoppa själv betade gräs i lugn och ro med en vacker krans runt halsen.
Hoppa är av Ayrshireras och har kalvat 10 gånger, senast i juli då hon fick tvillingar. De pigga små döttrarna heter Vippa och Vappu. Under festen hade man ett lotteri, där man lottade ut faddrar för Hoppas döttrar.
För Hoppas goda skötsel svarar Kristina, Reino och sonen Johan Wasström samt djurskötaren Maire Lehtola. Ett hundra ton mjölk är en hel del livsmedel ur ett och samma juver. Hoppa har dock klarat det galant. Hennes kolleger brukar nämligen i medeltal producera mindre än en fjärdedel av den mängden under sin livstid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab