Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
1.9.2006 / Landsbygdens Folk
Allt mindre nötkött produceras i EU
EU-produktionen av nötkött väntas avta snabbare än väntat under de kommande åren. Fram till år 2013 sjunker produktionen till knappt 7,5 miljoner ton. Det motsvarar en minskning med fem procent jämfört med 2005. Konsumtionen av nöt- och kalvkött torde förbli tämligen stabil, skriver EU-kommissionen i en färsk rapport över marknadsutsikterna för köttsektorn.
Den relativt starka efterfrågan på den inre marknaden torde resultera i förhållandevis höga priser och en tilltagande import. EU-exporten av nötkött till länder utanför unionen väntas däremot sjunka kraftigt. Redan senaste år minskade exporten med en tredjedel till 218.000 ton. År 2013 exporterar EU blygsamma 50.000 ton nötkött, förutspår EU-kommissionen.
I motsats till nötköttssektorn torde produktionen av svinkött tillta i EU. Anledningen är en ökande efterfrågan på den inre marknaden och en tilltagande export.
Enligt kommissionens förväntningar stiger EU-produktionen från dagens 21,3 miljoner ton till 22,1 miljoner ton år 2013. Produktionsökningen koncentreras emellertid till de stora svinproducerande länderna Frankrike, Tyskland, Spanien, Holland och Danmark.
Efter senaste års lätta minskning i efterfrågan på svinkött, väntar kommissionen en ny ökning. Den största ökningen sker i de nya EU-länderna. En lätt ökning av exporten är att vänta fram till år 2013.
Kommissionen noterar att produktionen av fågelkött förblev stabil under fjolåret. Fågelinfluensan i början av detta år hade emellertid ett negativt inflytande på marknaden och produktionen detta år blir lägre än 2005.
Förutsatt att fågelinfluensan inte utbryter på nytt, torde årskonsumtionen av fågelkött per person stiga från 23 kg till 24 kg år 2013. Under samma tid ökar produktionen från 10,85 miljoner ton till 11,53 miljoner ton. Exporten utanför EU kan påverkas negativt på grund av den tilltagande konkurrenssituationen och ogynnsamma valutakurser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab