Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
25.8.2006 / Landsbygdens Folk
Ingen extra semesterdag i budgetförslaget
Den utlovade 25 semesterdagen för husdjursproducenter är inte med i regeringens budgetförslag som blev klart på onsdag kväll. Inte heller avbytarsystemet för pälsdjursuppfödare finns med i budgetförslaget. Enligt finansminister Eero Heinäluoma (s) avklarades jordbruksfrågorna redan för ett par veckor sedan då landsbygdsprogrammet fastställdes.
ÖSP:s ordförande Mats Nylund skräder inte orden då han uttalar sig om den uteblivna semesterdagen.
- Jag är oerhört besviken över att statsminister Matti Vanhanen redan tidigare berättade att centern inte tar upp semesterdagen i budgetförhandlingarna. Det kommer att bli en skamfläck för regeringen Vanhanen.
SLC-ordförande Holger Falck påminner att det tydligt står i den sittande regeringens program från juni 2003 att avbytarsystemet skall utvecklas, med avsikten att förbättra jordbrukarnas möjligheter att orka i arbetet.
- En förlängning av semesterrätten är en väsentlig del av utvecklingen. Regeringen har emellertid förhalat denna fråga fram tills nu för att sedan inte göra någonting. Regeringsprogrammets trovärdighet har åtminstone till denna del allvarligt rubbats, säger Holger Falck.
Både Holger Falck och Mats Nylund är också mycket besvikna över att det redan utlovade avbytarsystemet för pälsdjursfarmer inte blir av.
Mats Nylund påpekar att om den 25 semesterdagen inte blir av i denna budgetuppgörelse så kommer denna regering att vara den första sedan depressionen i början på 1990-talet som inte har utvecklat avbytarsystemet alls.
- Det enda som gjorts är att regeringen har tillsatt en arbetsgrupp för att utreda hur avbytarsystemet skulle kunna utvecklas.
Slutsumman för hela budgeten är 40,5 miljarder euro. Men i budgetförslaget har regeringen också lämnat 110 miljoner euro att fördelas senare, i praktiken blir det riksdagen som får ta ställning till vart de pengarna skall gå under budgetbehandlingen senare i höst.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab