Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
25.8.2006 / Landsbygdens Folk
Ekogårdarna fick lättnader i utfodringskraven
De ekologiska djurgårdarna får nu under ett års tid använda högst 30 procent konventionellt foder utjämnad över hela året för alla djur. Under en dag får andelen konventionellt foder vara högst 60 procent beräknad på torrsubstansinnehållet.
Jord- och skogsbruksministeriet har i en förordning beslutat om den här lättnaden. Producenten behöver inte söka om tillstånd, utan lättnaden gäller alla. Orsaken till ändringarna är foderbristen på ekogårdarna på grund av den svåra odlingssäsongen. Förordningen är i kraft från och med nästa onsdag till och med den 31 augusti nästa år.
Hittills har ekogårdarna fått använda högst 5 procent konventionellt foder för idisslare och högst 15 procent för svin och fjäderfä.
I fall skörden av grovfoder har blivit under 50 procent av den normala skörden har ekoproducenten dessutom en möjlighet att söka hos TE-centralen om att få använda ännu större andelar konventionellt foder.
En annan lättnad är att gårdar under omläggning till ekoproduktion får använda allt eget foder från arealer i det andra året av omläggningsskedet. Det här undantaget gäller alla. Normalt får man använda 100 procent "omläggningsfoder" bara under det första omläggningsåret, medan 60 procent ska vara ekologiskt foder under det andra året.
Ytterligare en lättnad är att allt foder till de växtätande djuren på en ekogård får vara köpt foder. Den normala regeln är att hälften av fodret ska vara producerad på den egna gården. Också den här ändringen är allmän.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab