Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
25.8.2006 / Landsbygdens Folk
Danisco-sockret följer EU-kvoten
Daniscos sockerproduktion ligger i linje med EU:s nya marknadsordning för socker. För detta talar provtagningar i medlet av augusti. I Finland stannar produktionen sannolikt något under EU-kvoten.
Danisco har nu anpassat sin sockerproduktion till EU:s nya villkor, en sänkt produktionsnivå och ett bortfall av C-sockret samt den extraordinarie kvotreduktionen som i snitt är 13,7 procent.
Danisco producerade i fjol 1.274.000 ton socker i sina fem produktionsländer. I år har den totala kvoten fastställts till 988.000 ton.
De första provupptagningarna genomfördes den 14 augusti i Danmark, Sverige, Tyskland, Finland och Litauen. Enligt Danisco ger provtagningarna inga skäl att ändra de tidigare förväntningarna för det löpande räkenskapsåret.
Provtagningarna tyder på att den finländska sockerproduktionen kommer att stanna något under kvoten. Differensen torde emellertid överbryggas med socker från förra säsongen.
Enligt proverna torde den finländska hektarskörden i höst bli 21,2 ton mot 23 ton i genomsnitt för de senaste fem åren. Sockerhalten beräknas till 16,4 procent mot 12,5 procent i genomsnitt.
Sockerprodutionen per hektar uppskattas denna höst till 3,47 ton mot 2,87 ton under den senaste femårsperioden. Daniscos finländska sockerkvot är 129.000 ton. I fjol uppgick produktionen till 179.000 ton.
Sockerproduktionen i Danmark torde i stort sett hålla nivå med den danska kvoten. I Sverige, Tyskland och Litauen kan produktionen överstiga de nationella EU-kvoterna i någon mån. Den största hektarskörden av betor väntas i Tyskland med 43,2 ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab