Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
25.8.2006 / Landsbygdens Folk
Svag äppelskörd i många EU-länder
Denna höst står EU inför en ovanligt liten äppelskörd, endast 9,5 miljoner ton. Stora odlingsarealer for illa av frost under våren och sommaren har varit för het och torr. Dessutom odlas äppel på en mindre areal än tidigare.
Den tyska marknadscentralen ZMP har lagt fram en preliminär skördeprognos för säsongen 2006. ZMP räknar med en totalskörd på 9,55 miljoner ton i EU-25. I de gamla EU-15-länderna stannar skörden vid 6,6 miljoner ton, också det ett bottennapp. Minskningen är sex procent från fjolåret.
Prognosen presenterades i samband med den internationella äppelexpertisens träff Prognosfruit som denna gång arrangerades i Budapest.
Orsaken till den dåliga skörden varierar i olika delar av EU. I Italien var blomningen svag, i Frankrike har äppelodlingar röjts och i Polen samt flera andra länder decimerades skörden av den torra sommaren.
I ett längre perspektiv blir den europeiska äppelskörden cirka sju procent mindre än genomsnittet för perioden 2002-2005. Experterna på Prognosfruit räknar med stigande priser på grund av den svaga tillgången på äpplen. Fjolårslagren är i stort sett tömda, också i de sydliga länderna. Dessutom har konsumtionen i EU stigit med ytterligare två procent.
Polen EU:s största producent av äpplen med 2,1 miljoner ton, en minskning med fyra procent från i fjol. Övriga viktiga äppelproducerande länder är Italien med 1,95 miljoner ton (-5 procent) och Frankrike med 1,58 miljoner ton (-10 procent). Därefter följer Tyskland med 955.000 ton (+3 procent), Spanien 550.000 ton (-21 procent), Ungern 455.000 ton (-6 procent), Belgien 339.000 ton (+6 procent) och Nederländerna med 347.000 ton (-8 procent).
De största sortvisa minskningarna i EU noteras för Gloster (-25 procent), Golden Delicious och Idared (-14 procent) samt frostkänsliga Jonagold (-12 procent).
Till vinnarna hör däremot Boskoop (+12 procent), Fuji (+48 procent), Gala (+8 procent) och Jonagored (+27 procent). Den mest odlade sorten denna säsong är Golden Delicious som väntas producera 1,95 miljoner ton. Sorten är omtyckt eftersom den är förhållandevis frosthärdig.
Vid kongressen informerade den amerikanska experten Desmond O´ Rourke från Belrose Inc om läget på världsmarknaden. Sannolikt kan EU-odlarna detta år bereda sig på ett normalt konkurrensår med avseende på USA, länderna på det södra halvklotet och Kina.
I USA har hagel förstört delar av äppelskörden så att produktionen sannolikt sjunker med 6,1 procent till 5,1 miljoner ton. Däremot väntas något större skördar från det södra halvklotet. Den kinesiska skörden förblir oförändrad med 25 miljoner ton äppel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab