Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
18.8.2006 / Landsbygdens Folk
Tröskningen påbörjad
I södra Finland kom skörden av höstsäd i gång ordentligt i slutet på senaste vecka. Enligt de första prognoserna verkar skördenivån vara något bättre än man kunde befara efter den rekordtorra sommaren.
Största delen av rågen är tröskad och enligt Jukka Hollo vid Raisio är kvaliteten bra, både vad gäller falltal och hektolitervikt. Samma sak gäller kvaliteten på höstvete. Hektolitervikten ligger runt 80 och falltalet är högt. Proteinhalten varierar en hel del och når inga toppnoteringar men ligger ändå enligt Raisios analyser runt 12 procent.
Också direktör Tarmo Kajander från Agrimarket berättar att kvaliteten på de förhandsprover som hittills kommit in har varit goda. Förutom höstsäd har Agrimarket även fått in förhandsprover på korn av hög kvalitet. För flerradigt korn rör sig hektolitervikten kring 65 kilo och för tvåradigt kring 70 kilo. Då det gäller proteinhalten för maltkorn verkar det som om nivån skulle ligga närmare 12 procent än mälteriernas tak på 11,5 procent.
- Vi får hoppas att industrin visar lite flexibilitet gällande proteinhalten såsom under tidigare år, säger Kajander.
Även havreskörden har inletts och Jukka Hollo berättar att kvaliteten åtminstone på grynhavre verkar bra. Skördenivån verkar också vara något bättre än befarat.
- Men det verkar som om en större del än vanligt av grynhavren går igenom minimisållen på två millimeter. Vi får se hur det påverkar våra tillverkningsprocesser, säger Jukka Hollo.
Att säga något om hur skörden blir som helhet är ändå för tidigt i detta skede. I södra Finland har regnskurar under början av veckan orsakat uppehåll i tröskningen och skördearbetet har ännu inte kommit så långt i Österbotten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab