Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
18.8.2006 / Landsbygdens Folk
Återbäring av energiaccis
Återbäringen av energiaccis åt jordbrukarna har som förutsättning att sökanden har erhållit jordbruksstöd. Ett undantag från kravet på att ha erhållit jordbruksstöd utgör de jordbruksidkare som bedriver spannmålstorkning, som har rätt till återbäring även om de inte har erhållit något av de stöd som nämns i lagen. Här bör man notera att detta undantag endast gäller spannmålstorkning, men inte till exempel trösknings-, sockerbetsupptagnings- eller andra dylika sammanslutningar.
Till exempel en tröskningssammanslutning som beställer bränslet i sammanslutningens namn går alltså med största sannolikhet miste om återbäringen, om inte sammanslutningen har fått jordbruksstöd. I sådana här sammanslutningar är det alltså bäst att kanalisera bränsleuppköpen via de enskilda bönderna, till exempel så att var och en beställer sitt eget bränsle och maskinen tankas på gården.
Under beredningen av lagen krävde SLC att rätten till återbäring skall omfatta alla samfund som direkt betjänar idkandet av jordbruk och växthusodling, men endast spannmålstorkningen kom att omfattas av systemet.
Accisåterbäring för energiprodukter som använts under skatteåret 2005 ska sökas senast 30.11.2006. Ansökan görs på en blankett finns att få på skattebyråerna och webbplatsen (www.vero.fi) från och med september i år. I fortsättningen skall återbäringen sökas före utgången av februari månad efter utgången av skatteåret.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab