Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
18.8.2006 / Landsbygdens Folk
Tama gräsänder varnar för fågelvirus
Tyska experter vill använda tama gräsänder som ett slags vaktposter mot fågelinfluensa. Änderna ska hållas i öppna inhägnader där de kommer i kontakt med vilda fåglar. Experter ska kontinuerligt undersökas änderna med avseende på fågelvirus. Om fågelinfluensa påträffas hos någon av försöksänderna, kan effektiva motåtgärder sättas in i ett tidigt skede för att förhindra att vilda fåglar sprider sjukdomen.
Den första populationen bestående av tio änder ska placeras ut vid stranden av Bodensjön i Sydtyskland. Änderna matas vid öppna utfodringsstationer som också ska locka till sig vilda fåglar, som eventuellt bär på fågelinfluensan.
Genom försöket vill experterna ta reda på vilka slag av virus de vilda fåglarna bär på och vilka vägar de sprids. Särskilt noga granskas änderna med avseende på den aggressiva H5N1-varianten.
Liknande inhägnader inrättas som bäst på utvalda orter i fyra delstater. Man koncentrerar forskningen till områden där fågelinfluensa senaste vinter påträffades. Den 14 februari konstaterades fågelinfluensa på ön Rügen och några dagar senare vid Bodensjön.
Rügen vid Östersjökusten och Bodensjön på gränsen till Schweiz är viktiga rast- och övervintringsplatser för tiotalstusen sjöfåglar. Liknande projekt genomförs också i Schweiz och Österrike.
I juli konstaterades ett isolerat fall av fågelinfluensa i Tyskland hos en ung svan i djurparken i Dresden. Inga andra smittade fåglar har påträffats i omgivningen.
Experterna varnar emellertid för en ny våg i höst då flyttfåglarna lämnar sina häckningsplatser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab