Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
11.8.2006 / Landsbygdens Folk
Miljöstödets tilläggsdel kopplas samman med basstödet
Den nationella tilläggsdelen till miljöstödet försvinner från och med nästa år. Det nya miljöstödsprogrammet skall ännu godkännas av EU-kommissionen.
Själva basstödet är graderat så att gårdar på A- och B-området får 103 euro per hektar, medan stödet är lägre på C-området, 91 euro per hektar. Inbakat i det högre stödet finns ett krav på att jordbrukarna i söder skall kalka 6 ton per hektar åker under miljöstödsperioden på fem år, medan det på C-området räcker med en kalkning på 4 ton. Kalkningen krävs inte om pH-värdet i marken enligt markkarteringen är tillfredställande eller bättre.
Stödet är dessutom graderat mellan växtodlingsgårdar och husdjursgårdar så att husdjursgårdarna får ett stöd som är 16 euro högre per hektar. Denna gradering gäller i hela landet vilket gör att basstödet för husdjursgårdar är 119 euro per hektar på A och B-området samt 107 euro per hektar på C-området.
För att jordbrukarna på A- och B-området skall kunna få en del av det tidigare nationella växtodlingsstödet kan de välja mellan fem tilläggsåtgärder i miljöstödet som inte kan utnyttjas på C-området.
Från SLC-håll är man missnöjd med uppläggningen av stödet. Enligt SLC:s styrelse blir det i praktiken mycket svårt för de enskilda gårdarna att välja flera tilläggsåtgärder, även om stödsystemet ger möjlighet att på A- och B-området välja upp till fyra åtgärder. Det innebär i praktiken att jordbrukarna inte tillnärmelsevis kan komma upp till de stödnivåer som via det nuvarande systemet bland annat betalats till veteodling.

Egna växttäckeskrav
Två av de nya tilläggsåtgärderna handlar om växttäcke vintertid, antingen att 30 procent eller 50 procent av åkerarealen skall ha växttäcke. För den åtgärden kompenseras jordbrukaren med 30 respektive 40 euro per hektar. Som växttäcke räknas i detta fall bland annat flerårig vall och stubb, men däremot inte höstsäd.
Den tredje tilläggsåtgärden som bara är riktad till A- och B-området handlar om att göra odlingen mångsidigare. Den ger ett hektarstöd på 16 euro och för det krävs bland annat att det på gården måste odlas minst tre grödor och att minst en gröda måste vara annat än spannmål. Dessutom får odlingsarealen för en enskild gröda inte överstiga 40 procent av åkerarealen på gården och jordbrukaren får odla samma gröda på samma skifte högst två år i rad. Även trädan måste ingå i rotationen.
Den fjärde tilläggsåtgärden gäller extensiv odling av vall och kan väljas på gårdar med minst 0,4 djurenheter per hektar. Stödet är 50 euro per hektar och kravet är att minst hälften av åkerarealen måste var i vallodling. Vid gödslingen får jordbrukaren använda högst 75 procent av de kvävegivor som anges i gödslingstabellerna för miljöstödet.
Den femte tilläggsåtgärden har rubriken "minskning av bekämpningsbehovet för växtsjukdomar" men handlar i praktiken om att gården måste använda certifierat utsäde på minst 50 procent av åkerarealen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab