Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.8.2006 / Landsbygdens Folk
Torkan leder till foderbrist
Tillväxten på ensilagevallen och beten har varit dålig eller högst försvarlig i hela landet. Ifall torkan fortsätter blir det osäkert om vallfodret räcker till för hela stallutfodringsperioden.
Skörden av den andra ensilageskörden påbörjades för två veckor sedan i hela landet förutom i Lappland, enligt ProAgrias växtodlingsrapport. I stora delar av landet har tillsvidare endast en femtedel av vallen skördats på grund av svag tillväxt. Vid kusttrakterna i Österbotten och i mellersta Österbotten har skörden framskridit snabbare än i övriga delar av landet.
Vid sitt möte i onsdags behandlade SLC:s styrelse de stora problem som torkan har medfört för husdjursgårdarnas grovfoderförsörjning. Styrelsen konstaterar att situationen börjar vara mycket svår på många nötkreatursgårdar, eftersom ensilageskörden torkat bort.
De åtgärder som kan vidtas är mycket begränsade och tidtabellen stram. I de flesta fall börjar det bli för sent att skörda helsädsensilage. Styrelsen efterlyser åtgärder för att utreda hur halmskörden skulle kunna utnyttjas för att täcka foderbehovet. Möjligheterna för till exempel ammoniakbehandling av halmen borde utredas närmare.
Samtidigt uppmanar SLC-styrelsen jordbrukarna att skörda grovfoder också från trädor och skiften som i stödansökan angetts vara skötta men icke odlade. Trots att fodervärdet för grödorna på dessa skiften är dåligt, så är det bättre än inget foder alls.
ProAgria meddelar att den svaga tillväxten på vallen har tvingat en del av husdjursgårdarna att skörda vallfoder från träda. I Nyland, södra Karelen och i mellersta Österbotten har uppskattningsvis en tiondedel av gårdarna redan varit tvungna att påbörja utfodringen av husdjur med ensilage som var reserverat för stallutfodringsperioden. Husdjur har även utfodrats med fjolårsensilage och hö.
På de flesta områden planerar husdjursgårdarna enligt ProAgria att minska på djurbesättningen på grund av hotande foderbrist. Det uppskattas att gårdarna blir tvungna att minska på antalet djur med 5-10 procent beroende på fodersituationen. Endast i Egentliga Finland, mellersta Finland och i Kajanaland har man tillsvidare inte planerat att minska på antalet djur. Regn kan ännu förbättra vallens tillväxt och således ändra på gårdarnas planer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab