Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
4.8.2006 / Landsbygdens Folk
Frilandsgrönsakerna behöver regn
Som bäst skördas till exempel huvudkål, blomkål, broccoli och kålrabbi, men sommarskörden kan bli mellan tio och trettio procent mindre än normala år. Tillväxten på grönsaker som skall lagras pågår och odlarna har ännu hopp om att den skörden skulle bli någorlunda, vädret under de kommande veckorna avgör mängden och kvaliteten.
- Fastän det skulle börja regna kommer det inte att bli någon superskörd, tillväxten har redan lidit, säger utvecklingschef Terhi Taulavuori vid ProAgria.
I år finns det betydligt färre produkter jämfört med förra året, vilket beror på den långsammare växten och skördebortfallet. Inte ens bevattning har kunnat räddat skörden då regnmängden i södra Finland har varit en fjärdedel av den normala i juli.
- Sommarskörden har bevattnats, men dygnets timmar räcker inte till. Eftersom odlarna är tvungna att bevattna också på dagen avdunstar mycket av vattnet. Blåsten och hettan har tillsammans gjort att också växternas avdunstning har varit stor, säger Taulavuori.
Alla ställen har inte heller möjlighet till bevattning och dessutom håller bevattningsdammarna på att torka ut på många håll i södra Finland.
Odlarpriserna är högre än vanligt, men det går mer arbetstid till bevattningen, bränslepriserna är höga och skörden blir mindre.
- Det är svårt att nu säga hur det går med årets inkomster, men jag tror att det i slutändan blir mindre inkomster än normalt för odlarna eftersom produktionskostnaderna är så höga, prisstegringen täcker inte allt. I höst vet vi när allt är skördat, säger Taulavuori.
För de finska odlarna är det ändå tur att det har varit torrt i hela Europa den här sommaren.
- Annars skulle odlarna här inte ha möjlighet att höja priset för det extra arbete och kostnader som torkan medför. Det är marknaden som avgör och om det skulle bli stor prisskillnad sänks tröskeln för import, säger Taulavuori.
Skörden för grönsaker odlade i växthus har inte lidit av torkan och skörden kommer att bli normal i år.
- När vi har en lindrig brist på frilandsgrönsaker, kan det mycket väl hända att efterfrågan på växthusgrönsaker ökar, säger Taulavuori och nämner som exempel att kunderna övergår till växthusodlad sallat istället för frilandsodlad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab