Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
4.8.2006 / Landsbygdens Folk
Trädan kan användas till foder i hela landet
Senaste veckas torsdag godkände EU:s förvaltningskommitté för direkta stöd Finlands förslag om att också de grönträdor som ingår i den obligatoriska trädan kan användas som foder. Undantaget gäller i hela landet. Orsaken till att Finland ansökte om få utnyttja växtligheten på grönträdorna är den hårda torkan som hotar leda till foderbrist.
Det är inte bara Finland som lider av torka. Många andra EU-länder är i samma situation och har också fått undantagstillstånd för att använda trädan till foderproduktion.
Att Finlands förslag godkändes innebär att jordbrukarna kan använda sina egna trädesarealer för foderproduktion. Undantaget är i kraft retroaktivt från början av juli, vilket gör att foderanvändningen kan inledas genast. Undantaget innebär att trädan kan betas och att foder kan skördas på trädan.
Det är däremot förbjudet att sälja det foder som växer på grönträdan. Det är ändå möjligt för jordbrukaren att låta grannens djur beta på trädan utan ersättning, eller att låta grannen skörda foder från grönträdan för att utfodra de egna djuren.
Om jordbrukaren bärgar skörd från trädan så kan växtbeståndet gödslas enligt de gödslingsnivåer som gäller för ifrågavarande gröda.
I ett pressutskick påminner jord- och skogsbruksministeriet dessutom att det också hittills varit möjligt att skörda foder från åkrar som i stödansökan har anmälts vara har icke odlade.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab