Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
4.8.2006 / Landsbygdens Folk
EU avdramatiserar torkan i Mellaneuropa
Prognosen för den franska veteskörden har justerats nedåt och de tyska jordbrukarna klagar över betydande skördebortfall. EU-kommissionen anser ändå att årets torka förorsakar färre problem än sommaren 2003. Torkan slog då till tidigare under växtperioden.
Priset på vete hann redan stiga på EU-marknaderna till följd av torkan, men nu har det sjunkit på nytt. I början av denna vecka slog vädret om i Mellaneuropa. Nu råder normala sommartemperaturer med ställvisa regnskurar.
I förvaltningskommittén för spannmål konstaterade kommissionen att flera viktiga produktionsområden utanför EU har också drabbats av torka. I USA är vetet hårt drabbat och även i Kanada är problemen i tilltagande. På södra halvklotet har otillräcklig nederbörd i samband med sådden ställt till med problem.
Även Östeuropa kommer att få en mindre skörd än under fjolåret vilket reducerar möjligheterna till export. Kina väntas däremot att få en rekordskörd av vete. Kina väntas få ett exportöverskott av vete under säsongen 2006/07.
EU:s interventionslager uppgår nu till cirka 13,1 miljoner ton. Lagren har minskat med nästan en miljon ton sedan marknadsårets början.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab