Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.8.2006 / Landsbygdens Folk
EU vill skärpa kvaliteten för interventionsspannmål
EU-kommissionen vill skärpa kvalitetskriterierna för interventionsspannmål. Primärt gäller förslaget majs, där kommissionen vill sänka fukthalten. Men ändringar för andra spannmålsslag är inte uteslutna.
Kommissionens förslag lades fram i förvaltningskommittén för spannmål senaste vecka. Enligt förslaget sänks majsens fukthalt från 14,5 procent till 13 procent.
Samtidigt vill man införa en hektolitervikt på minst 73 kg. Dessutom skärps kraven för andelen sönderslagna och värmeskadade kärnor. Till följd av förändringarna ändras även prisjusteringarna för fukthalt och hektolitervikt.
Genom att höja kvaliteten vill kommissionen minska risken för att varan försämras under lagringsperioden och göra produkten attraktivare på marknaden.
Kommissionen lät också förstå att förslaget till en sänkning av fukthalten från 14,5 procent till 13 procent kan komma att föreslås för övriga spannmålsslag som vete och korn. Motiveringen är rättviseskäl, då länder med stor majsintervention, som Ungern, i annat fall belastas ensidigt. De skärpta interventionskriterierna utfaller i praktiken som en prissänkning.
I förvaltningskommittén för spannmål gick ett flertal medlemsstater emot förslaget. Motiveringen var att vete och korn också produceras i nordliga länder med ogynnsamma fuktighetsförhållanden. Detta skulle missgynna länderna då åtgärderna påverkar prisnivån. Man ansåg att frågan borde överföras till jordbruksrådet. De sydliga länderna ansåg däremot att förslaget är bra.
Frågan kommer att diskuteras ytterligare vid ett expertmöte i medlet av september. Ett beslut måste fattas i god tid innan den nya interventionsperioden inleds den 1 november 2006.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab