Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
4.8.2006 / Landsbygdens Folk
EU utvidgar BSE-test av får
Tre TSE-fall hos får i Frankrike och Cypern förbryllar fortfarande EU-forskarna. Misstanken om BSE kan inte uteslutas, men inte heller bekräftas. För att öka kunskapsunderlaget vill EU utvidga BSE-testen hos får och getter över 18 månader.
Den nya förordningen föreskriver att hela fårbeståndet i länder med små fårpopulationer, bland annat Finland och Sverige, ska testas vid slakt. I elva länder med stora fårpopulationer, som Storbritannien, Irland, Spanien, Tyskland och Frankrike, tas stickprov.
Sedan början av augusti testas därför alla får och getter över 18 månader som slaktas till människoföda i Finland för förekomst av TSE. Evira har informerat bland annat besiktningsveterinärerna och slakterierna om de utvidgade undersökningarna i ett meddelande i juni.
För slakterierna innebär detta också att slaktkropparna och slaktdelarna skall kunna identifieras till ett visst djur fram till dess att resultatet från TSE-analysen har blivit klar. Så länge TSE-undersökningen är på hälft får slaktkropparna inte styckas eller stämplas.
Besiktningsveterinären kan bevilja undantag om rutinerna vid slakteriet är sådana att man kan garantera att de slaktkroppar som undersöks hålls åtskilt i karantän till undersökningen är klar.
Avdelningschef Matti Aho från jord- och skogsbruksministeriet påpekar att de nya strängare provtagningsrutinerna sist och slutligen inte innebär att så stora mängder djur skall testas efter slakt. Det beror på att de allra flesta får och getter slaktas vid yngre ålder än tre år.
År 2005 slaktades sammanlagt 9.538 får och getter, det vill säga en veterinärbesiktning utfördes på så många slaktkroppar. Av dessa var 10-15 procent uppskattningsvis äldre än 18 månader.
Enligt Matti Aho gjordes senaste år TSE-tester på sammanlagt 1.337 får, varav 392 djur slaktades normalt som friska djur. Sammanlagt 830 getter testades, varav 368 slaktades som friska djur.
Resten av testerna utfördes på djur som antingen hade dött på gården, eller som hade nödslaktats. I siffrorna ingår också sådana djur som skilt hade valts ut för noggrannare TSE/Scrapie tester. Dessutom fanns det senaste år några misstänkta fall av TSE/Scrapie i landet.
- Slutresultatet är det att man i Finland ungefär nu måste fördubbla antalet tester på friska får och getter, säger Matti Aho.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab