Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
1.8.2006 12:33:32 / SLC
SLC är besviken över att den utlovade 25 semesterdagen för husdjursproducenterna inte har räknats in i finansministeriets budgetförslag

SLC är besviken över att den utlovade 25 semesterdagen för husdjursproducenterna inte har räknats in i finansministeriets budgetförslag för nästa år. Social- och hälsovårdsminister Liisa Hyssälä (c) har föreslagit den här förbättringen i social- och hälsovårdsministeriets budgetförslag, medan finansministeriet utgår från samma villkor som i år.
SLC påminner om att husdjursproducenternas behov av en ökning från 24 till 25 semesterdagar årligen har varit känt under flera år. Frågan var dessutom på väg mot en lösning redan i samband med behandlingen av statsbudgeten 2006 för ett år sedan.
I sitt program har regeringen dessutom lovat att avbytarsystemet, det vill säga det system som ger jordbrukaren rätt till vikarie under bland annat semester och sjukdom, utvecklas med beaktande av jordbrukarnas möjligheter att orka i arbetet.
Det är svagt att den nuvarande regeringen inte kan förverkliga ens en bråkdel av sina egna löften i den riktningen, anser SLC.
Dessutom beklagar SLC djupt att inte finansministeriet kan gå med på social- och hälsovårdsministeriets förslag om semestertjänst för pälsdjursuppfödarna. Social- och hälsovårdsministeriet har föreslagit ett anslag som skulle ge pälsdjursuppfödarna möjlighet till semestervikarie sju dagar per år, men det förslaget har finansministeriet slopat i sitt eget budgetförslag.

SLC ställer sig kritiskt till ministeriernas förslag om en sänkning av bidragen till rådgivningsverksamheten inom jordbruket. I sina förslag till statsbudget utgår såväl jord- och skogsbruksministeriet som finansministeriet från en sänkning av bidragen från närmare 11,4 miljoner i år till knappt 8,6 miljoner nästa år.
Beskärningen äventyrar en verksamhet, som är mycket viktig speciellt under den strukturomvandling som fortsättningsvis pågår inom jordbruket.

Närmare uppgifter:
Förbundsordförande Holger Falck 050 555 3711
Verksamhetsledare Tage Ginström 0400 601 510


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab