Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.7.2006 / LF
Oförsvarligt med öppen finansiering, anser SLC
Det är oförsvarligt att finansieringen av landsbygdsprogrammet är öppen under den tid det är på utlåtanderunda, anser SLC om programutkastet. Programmet omfattar bland annat LFA- och miljöstödet.
Som läget var i går vid middagstid torde jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) ha presenterat programmet för statsrådet, utan att han och finansminister Eero Heinäluoma (sdp) hade enats om finansieringen. Regeringen har varit överens om att jordbrukarna ska drabbas så litet som möjligt av den minskade finansieringen från EU, men vad det betyder i pengar var ännu öppet i går. Det finns en risk att beslutet drar ut på tiden, eftersom det ju också är en budgetfråga. Vad gäller budgeten för nästa år offentliggjorde finansministeriet och de enskilda ministerierna sina förslag i går.
Sedan utkastet till landsbygdsutvecklingsprogram har varit på utlåtanderunda har myndigheterna kommit med mindre eftergifter till producenterna, närmast kring miljöstödet. Således utgår man nu från att andelen löslig fosfor är 85 procent.
Husdjursproducenterna ska enligt det senaste utkastet få kring 105 euro per hektar i basmiljöstöd och växtodlarna kring 90 euro. I det tidigare utkastet ville man slopa skillnaden helt. Samtidigt torde gränserna skärpas, så att det ska finnas 0,4 djurenheter på en gård för att den ska klassas som en husdjursgård. I LFA-stödet är gränserna i alla fall de samma som nu.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab