Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.7.2006 / LF
Torka decimerar också EU-skörden
Tröskningen i Mellaneuropa har kommit igång på allvar, en vecka tidigare än vanligt. Försommarens goda skördeutsikter måste emellertid justeras nedåt. Hett och torrt väder decimerar skörden på många håll. Tröskningen pågår för fullt i hela Mellaneuropa, men skördeutsikterna är inte de bästa möjliga. Hela juni har varit torr och het. De två senaste veckorna har temperaturerna i Spanien och Frankrike överskridit 40 grader, i Tyskland noteras 35-37 grader.
Redan nu är det klart att spannmålsskörden kommer att ta skada, såväl i kvalitet som kvantitet. Enligt preliminära uppskattningar kommer den franska veteskörden att bli en miljon ton mindre än väntat.
Marknaderna i Tyskland och Frankrike har reagerat på skördebortfallet med stigande priser för vete och korn. Sämst är situationen i Frankrike och Tyskland där vetet har brådmognat i värmen. Enligt de första prognoserna utgör skördebortfallet mellan 15 och 25 procent, men lokalt förekommer ännu större förluster. Allra svårast är situationen i de östliga delarna av Tyskland.
Från Nederländerna, Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern rapporteras också skördebortfall till följd av torka. I Spanien och Italien har största delen av vetet redan tröskats. Man räknar med normala skördar, men kvaliteten uppges genomgående vara sämre än vanligt.
De spanska jordbruksmyndigheterna har sänkt sin skördeprognos från 4,4 miljoner ton till 3,9 miljoner ton. Det är ändå bättre än i fjol då spanjorerna endast lyckades tröska ihop tre miljoner ton efter en rekordtorr vår och sommar.
Trots försämrade utsikter väntas EU-skörden som helhet bli bättre än förra året. De första prognoserna har justerats nedåt, men det oaktat tror prognosmakarna att årets spannmålsskörd ska ligga nära 260 miljoner ton mot 256 miljoner ton senaste år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab