Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
28.7.2006 / LF
EU-kommissionen vill trimma CAP-systemet
EU-kommissionen vill rätta till snedvridningar i CAP-stöden i samband med den planerade översynen år 2008. För att effektivera systemet vill kommissionen kapa de högsta och de lägsta stöden. Enligt agrarkommissionär Mariann Fischer Boel har kommissionen börjat granska stödsystemets effektivitet. I fokus står i första hand de högsta jordbruksstöden till stora gårdar och företag.
Det har länge varit känt att enstaka stora gårdar och företag lyfter mycket höga stödbelopp. För att hålla stöden på en rimlig nivå vill kommissionen införa ett övre tak. Men en undre gräns är också på förslag.
I samband med frikopplingen av jordbruksstöden har antalet små enheter med stödanspråk ökat kraftigt. Det handlar om små enheter eller hobbyodlingar som erhåller stödbelopp till ett värde som understiger förvaltningskostnaderna.
Enbart i Danmark har 25.000 nya stödansökningar lämnats in sedan agrarreformen trädde i kraft. Det handlar ofta om små häst- eller getbesättningar som tidigare inte var berättigade till stöd.
Om Fischer Boel får som hon vill, kommer kommissionen att föreslå en undre gräns för de direkta stöden. I så fall skulle de minsta småbruken och hobbyjordbruken strykas ur stödsystemet i samband med mellanöversynen år 2008.
Fischer Boel fortsätter också att plädera för offentliga stödlistor. Fram till dags dato har tolv EU-länder gått med på att inrätta offentliga förteckningar över de största stödmottagarna. Bland dessa länder återfinns Frankrike, Spanien och Storbritannien, som tillsammans erhåller 45 procent av hela stödkakan på 43,5 miljarder euro. Tyskland, Italien, Grekland och Finland hör till de länder som inte anser att en offentlig publicering är ändamålsenlig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab