Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.7.2006 / LF
Bättre kontroller avslöjar EU-fusk
Senaste år avslöjades mer fusk än någonsin i EU. Men ökningen hänförs i första hand till bättre kontroller i medlemsländerna, uppger bedrägerimyndigheten Olaf.
Olaf och EU-kommissionen offentliggjorde nyligen sina fjolårsrapporter. Enligt statistiken har antalet anmälda oegentligheter stigit med 55 procent från 2004 till 2005. Senaste år anmälde medlemsländerna nästan 5.000 misstänkta fall av fusk.
I statistiken skiljer Olaf mellan bedrägerier och oegentligheter. Bedrägeri definieras som en uppsåtlig handling och gränsdragningen måste göras av en domare. De faktiska konsekvenserna av bedrägeriet kan inte mätas innan det rättsliga förfarandet avslutats.
Enligt Olafs statistiker steg de ekonomiska förlusterna för EU till 1,93 miljarder euro mot 1,78 miljarder året innan. Särskilt attraktiva objekt för bedrägerier är cigarretter, socker och textilier.
Enligt den ansvarige kommissionären Siim Kallas är den snabba ökningen inte nödvändigtvis en följd av att kriminaliteten har ökat. Medlemsländerna har i stället blivit mycket aktivare när det gäller att rapportera misstänkta fall till Olaf och kommissionen. En del av ökningen kan också förklaras med att unionen utvidgades med tio nya länder i maj 2004.
Jordbruket står för den största andelen bedrägerifall men Kallas vill tona ned problemet med motiveringen att fusket ska ses i proportion till de totala utgifterna. Fusket utgör inte mer än 0,21 procent av jordbrukets budget.
Inom jordbruket har antalet anmälda oegentligheter till och med minskat från 3.401 fall år 2004 till 3.193 fall senaste år. De ekonomiska förlusterna har däremot vuxit.
Inom sektorn för landsbygdsutveckling noteras de allra flesta anmälda oegentligheterna och där är beloppen högre. Genomsnittsbeloppet per fall är allra högst inom sektorn för frukt och grönsaker.
Antalet oegentligheter som faller inom EU:s strukturella åtgärder har ökat men summorna var lägre. Det högsta antalet fall och de högsta beloppen noteras för den europeiska regionala utvecklingsfonden.
De flesta misstänkta fallen rapporterades i Belgien (102), Tyskland (87), Italien (81) och Spanien (72). Rumänien anmälde 61 fall och Bulgarien 15 fall. Enligt Olaf-chefen Franz-Hermann Brüner sker en betydande del av bedrägerierna utanför EU:s gränser. Olaf kämpar med kriminella nätverk som konsekvent försöker lura unionen på tullintäkter. Andra klassiska områden är tullar inom sockerexporten och falsk märkning av textilier.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab