Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.7.2006 / LF
Fischer Boel: Mjölkkvoterna har tjänat ut
EU-kommissionen vill ta en grundlig diskussion om mjölkkvoter, interventionspriser och stöd för lagerhållning av mjölkprodukter i samband med mellanöversynen av CAP år 2008. Men kvotsystemet stannar kvar till år 2015 som planerat. Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel antyder ändå att en stegvis avveckling av kvotsystemet kunde inledas i god tid före 2014, om branschens aktörer så vill.
Hon anser att kvoterna passar dåligt ihop med dagens marknadsorienterade jordbruk.
På en kongress för europeiska mjölproducenter i Danmark sade Fischer Boel att stödsystemet för mjölksektorn ska tas upp till diskussion vid mellanöversynen av CAP år 2008.
Enligt Fischer Boel vill kommissionen inte avskaffa det nuvarande systemet över en natt. I stället eftersträvar man en mjuklandning med övergångsperioder som ger bonden den nödvändiga planeringssäkerheten. Däremot valde agrarkommissionären att inte föreslå någon tidpunkt för avvecklingen. Hon gav heller inga förslag till hur den ska genomföras. Möjligen kunde de nationella kvoterna höjas med 1-2 procent per år.
2008 års mellanöversyn av CAP ska jämföras med en hälsocheck, betonade Fischer Boel. Det blir inga dramatiska reformer, men väl justeringar där det behövs, försäkrade hon.
Kvotsystemet löper automatiskt ut den första januari år 2015, om EU inte beslutar om en fortsättning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab