Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.7.2006 / LF
Nytt dödläge i WTO-samtal
Det blev inga resultat av WTO-omgången i Genève denhär gången heller. Förhandlingarna har hamnat i ett nytt dödläge men skam den som ger sig - i slutet av juli ska WTO-chefen Pascal Lamy göra ett sista försök att lösa knuten.
Ingen vet väl längre hur många "försök som har gjorts för att rädda den sega Doha-rundan, men förhandlingarna har ändå fortsatt på ett eller annat sätt. Det allra sista försöket ska äga rum i slutet av juli. WTO är i kris, medgav Lamy efter Genève-förhandlingarna. Men det är inte omöjligt att överbrygga klyftorna, ingen skäl till panik, tillade den optimistiske fransmannen.
Parterna föreföll eniga om att det var USA som stjälpte förhandlingarna denna gång. USA:s nya förhandlare Susan Schwab medgav utan omsvep att hon saknade mandat för kompromisser. Enligt Schwab har USA ingen avsikt att avveckla sina interna jordbruksstöd. Eftersom USA inte kunde förhandla, hände inget.
Samtidigt grälade EU-länderna sinsemellan om handelskommissionär Peter Mandelsons förhandlingsstil. Fjorton EU-länder med Frankrike i spetsen beklagade sig över kommissionärens taktik att ständigt göra nya eftergifter utan att få någonting i gengäld. Storbritannien har däremot krävt att EU ska göra större eftergifter på jordbrukets område. Den brittiska utrikesministern Margaret Beckett uttryckte djup besvikelse över de misslyckade förhandlingarna i Genève och lät förstå att EU måste backa. Enligt Beckett måste EU gå med på ett generösare marknadstillträde för jordbruksländer med större konkurrenskraft.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab