Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.7.2006 / LF
Ny lag om gödselfabrikat trädde i kraft
Den mark som nu används eller kanske tas i användning för livsmedelsproduktion bör hållas ren från föroreningar och tungmetaller. Det anser SLC i ett utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till förordningar om gödselfabrikat och om tillsyn av gödseltillverkningen. Förordningen ska utfärdas i anslutning till den nya lagen om gödselfabrikat som trädde i kraft den första juli.
Enligt SLC:s uppfattning tryggar det nya regelverket att halten av tungmetaller hålls på en låg nivå samtidigt som det fortsättningsvis är möjligt att använda gödslad eller kalkad mull samt andra växtunderlag eller jordförbättringsmedel. Att matjord har strukits från de produkter som omfattas av lagstiftningen om gödselfabrikat anser SLC är ändamålsenligt medan gödslad eller kalkad jord finns kvar. SLC påpekar vidare att ökad användning av trä för värmeproduktion kan öka mängden aska betydligt. Den askan bör tas i nyttoanvändning och enligt SLC bör en förnuftig användning av aska till exempel inom skogsbruket vara möjlig förutsatt att det inte medför någon betydande miljörisk.
I förordningen föreslår jord- och skogsbruksministeriet rentav strängare begränsningar för spridning av fosfor än de maximala gränser man hänvisar till i förslaget till jordbrukets miljöstödsprogram för perioden 2007-2013. SLC anser att det enligt förordningen borde vara möjligt att använda upp till 80 kilogram fosfor per hektar och år med möjlighet till fosforutjämning och inom trädgårdsodlingen högst 120 kilogram fosfor per hektar och år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab