Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
30.6.2006 / LF
WTO manglar in i det sista
Detta veckoslut kan bli avgörande för de sega WTO-förhandlingarna. Toppmötet i Genève betecknas som en sista möjlighet att enas om en uppgörelse om frihandeln med jordbruksprodukter och industrivaror.
WTO-generaldirektör Pascal Lamy har trummat ihop handels- och näringsministrarna till ett ultimativt försök att rädda Doha-rundan.
Generaldirektören räknar med en veritabel förhandlingsmaraton mellan parterna. Enligt Lamy domineras förhandlingarna av tre huvudaktörer - USA, EU och G 20 - som bildar en magisk triangel där det måste röra på sig i något hörn, eller helst alla tre. Lamy kräver att USA ska gå med på större minskningar av sina subventioner till jordbruket. EU bör sänka sina jordbrukstullar ytterligare.
Triangelns tredje hörn, G-20, måste visa beredskap att kompromissa när det gäller marknadstillträdet för industriprodukter. I spetsen för gruppen går länder som Brasilien, Indien, Kina och Egypten.

Copa-chefen Rudolf Schwarzböck har varnat för en utförsäljning av Europa om EU går med på att sänka sina tullar mer än överenskommet. Följden vore betydande ekonomiska förluster för jordbruket.
Enligt Schwarzböck är jordbrukarna beredda att gå ut och demonstrera för sin sak. Han är förargad över EU:s förhandlingstaktik. Trots omfattande eftergifter från Bryssel har tröskelländerna inte visat något intresse att ge efter. Copa-chefen betecknar det som ett bättre alternativ om WTO-förhandlingarna strandar, än att det europeiska jordbruket tillfogas skador.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab