Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
30.6.2006 / LF
"Fel att dra in besvärsnämnden"
SLC motsätter sig den indragning av landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd som en arbetsgrupp vid justitieministeriet har föreslagit. Arbetsgruppen anser att det inte finns något principiellt hinder för att överföra de ärenden som idag handläggs av landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd till de allmänna regionala förvaltningsdomstolarna.
I ett utlåtande anser SLC att både rättsskydds- och processekonomiska aspekter talar för att bibehålla ändringssökandet i landsbygdsnäringsärenden i dess nuvarande form. Majoriteten av de ärenden som behandlas i nämnden, cirka 90 procent, är olika besvär som till största delen gäller jordbrukets stödsystem och som tangerar gemenskapsrätten. Ärendena är krävande till sin natur och kräver ingående specialkunskaper. SLC betvivlar att besvärsnämndens nuvarande sakkunskap kan överföras till förvaltningsdomstolarna om nämnden indras och befarar att jordbrukarnas rättsskydd blir lidande i en sådan situation.
SLC påpekar också att införandet av gårdsstödet från och med i år kan ge en stor mängd besvär de närmaste åren, eftersom det nya systemet är invecklat och svårtolkat.
SLC menar ändå att ärenden som gäller jakt, fiske, lagen om samfälligheter och Forststyrelsens myndighetsbeslut kunde överförs till förvaltningsdomstolarna.
Också NSP har gett ut ett ställningstagande i frågan. Det nyländska förbundet anser att landsbygdsföretagarnas rättsskydd klart försvagas om förslaget att dra in landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd förverkligas.
Myndigheternas krav på indrivning av i misstag för högt utbetalt investeringsstöd för landsbygdsföretag i Ekenäs, Karis-Lojo och Sammatti under åren 2001-2004, är enligt NSP ett exempel där företagarnas rättsskydd är hotat. NSP har konstaterat att det är helt oskäligt att stödet krävs tillbaka av företagarna, då misstaget helt och hållet är förvaltningens. Företagarna har litat på myndigheterna och bundit såväl beviljade stöd som egna och ofta lånade pengar i projekten. De satsningar som gjorts kan inte längre göras ogjorda då förvaltningen nu långt i efterskott har reagerat på sitt eget misstag. Återindrivningskravet är därför helt orimligt. Om kravet förverkligas får besvärsnämnden igen mera arbete.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab