Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
30.6.2006 / NSP
Ställningstagande om landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd

Landsbygdsföretagarnas rättsskydd hotat

 

NSP anser att landsbygdsföretagarnas rättsskydd klart försvagas om förslaget att indra landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd förverkligas. Enligt en arbetsgrupp som på uppdrag av justitieministeriet utrett frågan kunde de ärenden som handläggs vid landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd överföras till de allmänna regionala förvaltningsdomstolarna. Enligt NSP:s uppfattning skulle det här medföra en avsevärd försämring av jordbrukarnas och övriga landsbygdsföretagares rättsskydd. Besvärsnämnden behandlar i huvudsak besvär mot beslut gjorda vid de regionala TE-centralerna.

 

Det nuvarande komplicerade stödsystemet inom jordbruket och den massiva byråkratin utgör i sig ett hot mot jordbrukarnas rättsskydd. De ständiga ändringarna i stödsystemen och myndigheternas återkommande små justeringar av åkerskiftesgränserna och de godkända arealerna är problematiska, då de leder till att stöd uteblir eller utbetalningarna försenas. Myndigheternas krav på indrivning av i misstag för högt utbetalt investeringsstöd för landsbygdsföretag i Ekenäs, Karis-Lojo och Sammatti under åren 2001-2004, är ett annat exempel där företagarnas rättsskydd är hotat. NSP har konstaterat att det är helt oskäligt att stödet krävs tillbaka av företagarna, då misstaget helt och hållet är förvaltningens. Företagarna har litat på myndigheterna och bundit såväl beviljade stöd som egna och ofta lånade pengar i projekten. De satsningar som gjorts kan inte längre göras ogjorda då förvaltningen nu långt i efterskott har reagerat på sitt eget misstag. Återindrivningskravet är därför helt orimligt. Om kravet förverkligas får besvärsnämnden igen mera arbete.

 

Landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd behövs för att jordbrukarna och landsbygdsföretagarna inom rimlig tid och till skäliga kostnader skall kunna få sin sak prövad. Det är oftast fråga om tillämpningen och tolkningen av jordbrukets stödsystem och EU:s regler och krav för jordbruksproduktionen eller investeringar i annat landsbygdsföretagande. Det här kräver specialkunnande som inte finns i de regionala förvaltningsdomstolarna.

 

 

NYLANDS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUND

Tilläggsuppgifter:                  

 

Thomas Blomqvist        tel. 040 5021789                Bjarne Westerlund             tel. 040 5037188

förbundsordförande                                               Verksamhetsledare

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab