Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
27.6.2006 09:34:42 / Agrolink
Gårdsundersökningen ger information om gårdarnas produktion
Tikes (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentrals) datainsamlingsblanketter för gårdsundersökningen i juli kommer under denhär veckan att anlända till gårdarna.
Datainsamlingsblanketten skickas till omkring 6000 gårdar som valts ut genom sampling. Gårdsbruksenheterna i urvalet representerar regionvis alla produktionsinriktningar och gårdsstorlekar. I undersökningen samlas uppgifter in om gårdarnas användning av spannmål under det senaste halvåret, och om hur vanlig direktsådd var på gårdarna i vår. De första resultaten från undersökningen publiceras i september på Tikes webbsidor och i informationstjänsten Matilda.

Datainsamlingen börjar måndag den 3 juli

Uppgifterna för juli månads gårdsundersökning samlas in av Statistikcentralens intervjutjänst på uppdrag av Tike, och Tike sammanställer statistiken på sedvanligt sätt.

Intervjuerna med odlarna inleds 3.7. och slutförs inom juli. Intervjuarens namn och telefonnummer finns på blanketten. Önskemålet är att odlarna förbereder sig för intervjun genom att fylla i blanketten på förhand. Frågorna kan också besvaras av en annan familjemedlem.

I juli månads gårdsundersökning samlas uppgifter in om användningen och lagren av de viktigaste sädesslagen och av potatisen. Dessutom frågas det också efter arealerna för direktsådd vårsäd och rybs.

Tike förnyade sin samplingsmodell för gårdsundersökningen - färre gårdar med i undersökningen

Tike utför sin gårdsundersökning varje år. Tidigare gjordes gårdsundersökningen på ett sampel om 10 000 gårdar. Samplet gjordes på våren, och av de samplade gårdarna samlades uppgifter in vid tre olika tidpunkter: i juni, oktober och december. I den nya undersökningen differentieras modellen genom flera särskilda sampel. Tidpunkterna för enkätundersökningarna förändras också något.

I gårdsundersökningen har jordbrukarna nu delats in i två grupper. Den ena gruppen svarar på frågor om växtproduktion och den andra på frågor om husdjursproduktion. Frågeformulären om växtproduktionen sänds ut i juli och i månadsskiftet december-januari. Man samlar in uppgifter från 6000 gårdar om bland annat användningen av de viktigaste spannmålsslagen och potatis. I oktober samma år samlar man från samma gårdar in uppgifter om deras skördearealer och skörd av olika grödor. Förfrågningen om husdjursproduktionen görs i december, man samlar då från omkring 4000 gårdar in uppgifter om antalet husdjur, slakt på gården och husdjursprodukter som mjölk och ägg som producerats på gården.

Motivet till att undersökningen förnyats är strukturförändringen inom jordbruket och den ökade specialiseringen på gårdarna. Ett annat syfte är att man vill minska jordbrukarnas besvär med att besvara enkäten. I juli och oktober samlas nu in uppgifter från endast 6000 gårdar mot tidigare 10 000 gårdar. Dessutom har tidpunkten för enkäten ändrats från juni till juli, vilket torde vara en lämpligare tidpunkt för jordbrukarna. Uppgifterna om husdjurens antal, slakten på gården och husdjursprodukter samlas nu in endast en gång om året, i december.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab