Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
27.6.2006 09:37:27 / SLC
Informationskampanj om uppvärmning med förnybar energi

Finlands svenska Marthaförbund, Natur och Miljö och Svenska Lantbruksproducenters Centralförbund kör igång en ny informationskampanj om uppvärmning med förnybar energi. Den treåriga kampanjen riktar sig till finlandssvenskar, som i samband med nybyggen eller renoveringar står i beråd att välja värmekälla för sina hus.

Kampanjen erbjuder konkreta tips om miljöanpassad uppvärmningsteknik för småhus och fastigheter. De tre organisationerna vill med kampanjen öka kunskapen om uppvärmningslösningar som utnyttjar förnybara energikällor och visa hur enskilda hushåll kan bidra till minskade utsläpp av växthusgaser.

– Vi vill hjälpa till att skapa efterfrågan på redan utvecklad och välfungerande teknik, förklarar projektkoordinator Frank Holmström. Vårt budskap är, att förnybar energi verkligen är ett reellt alternativ idag. Miljöfördelarna är tydliga och med stigande priser på fossila bränslen blir förnybara alternativ förmånliga i längden.

De flesta egnahemshus uppvärms med olja eller direkt el, men kampanjen förespråkar i stället flis- och pelletsbrännare, värmepumpar samt solvärme. Dessutom betonar kampanjen också vikten av energisparande för att minska behovet av energi.

– Kampanjen skall synas i hela Svenskfinland. På hösten åker kampanjen ut på en turné med ett föreläsningspaket, berättar Holmström. Turnén börjar i Sydösterbotten under energisparveckan den 10 oktober och fortsätter norrut genom Österbotten under tre veckors tid. Efter Österbotten besöker kampanjen Nyland och Åland. Turnén avslutas i Åboland i början av december.

Kampanjen sprider även sitt budskap genom hemsidorna www.varmeslag.fi. Under 2006 produceras även en broschyr och en planschserie kring temat.

Kampanjen genomförs i nära samarbete med övriga sakkunnigorganisationer, bl.a. Motiva, Träenergi r.f., Soltekniska föreningen r.f. och SULPU ry. Kampanjen har beviljats understöd av Svenska kulturfonden och William Thurings stiftelse.

Mera information:

Projektkoordinator Frank Holmström, tfn 040 5799 724, e-post frank@varmeslag.fi

www.varmeslag.fi


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab