Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
22.6.2006 / LF
EU-ministrar slog fast stödet till landsbygden
EU:s jordbruksministrar klubbade på måndagen av stödet till landsbygden för planeringsperioden 2007-2013. I CAP-stödets andra pelare står sammanlagt 69,75 miljarder euro till förfogande.
Den finländska andelen blir 1.743 miljoner euro, vilket gör 249 miljoner euro per år. Stödet har hittills varit drygt 350 miljoner euro per år. Lösningen innebär att de finländska utvecklingsanslagen minskar med cirka 100 miljoner euro, vilket är en följd av EU-statschefernas budgetförhandlingar vid EU-toppmötet i december senaste år. Regeringen har preliminärt enats om att största delen av det förlorade stödet ska ersättas med ett nationellt stöd.
SLC:s ordförande Holger Falck påpekar att det som nu skulle vara viktigt är att regeringen så snabbt som möjligt fattar beslut om den nationella kompensationen.
- Tidigare har det sagts att man inte kan göra några beslut om finansieringen av landsbygdsprogrammet här i hemlandet eftersom uppgifterna om hur stor andel EU finansierar har varit oklar.
Enligt minister Korkeaoja måste det definitiva beslutet fattas före slutet av juli. Via landsbygdsprogrammet finansieras bland annat miljöstödet och LFA-stödet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab