Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
22.6.2006 / LF
EU kräver insyn i strukturstöden
EU-kommissionen vill tvinga medlemsländerna att offentliggöra detaljer kring mottagarna av strukturstöd. Enligt planerna ska varje enskilt EU-land föra ett offentligt register över de olika fondernas stödmottagare samt stödets ändamål och belopp.
Det framgår av ett internt dokument som citeras av Frankfurter Allgemeine Zeitung. Enligt tidningen ska informationen sammanställas i elektronisk form och överföras till Bryssel.
Ett undantag vill kommissionen göra för personer som erhåller stöd via projekt som faller under den europeiska socialfonden. Anledningen är att medlemsländerna kan använda anslagen för att finansiera omskolning av arbetslösa.
I flera medlemsländer har kommissionens planer på en offentlig förteckning över mottagarna av strukturstöd stött på motstånd. Den tyska regeringen hänvisar till bestämmelserna om dataskydd och praktiska svårigheter inom datainsamlingen. Enligt regeringen i Berlin talar EU-kommissionen med kluven tunga då man pådyvlar medlemsländernas förvaltningar merarbete samtidigt som man pläderar för minskad byråkrati.
EU-kommissionär Siim Kallas, som avsvarar för korruptionsbekämningen, har redan tidigare efterlyst att samtliga EU-länder ska offentliggöra mottagarna av jordbrukets CAP-stöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab