Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
22.6.2006 / LF
Nya stödlösningar söks via miljöstödet för södra Finland
Systemet med en nationell tilläggsdel till miljöstödet som tillämpats på A- och B-stödområdena i södra Finland närmar sig sitt slut. I sin nuvarande form har systemet varit i användning sedan år 2004.
Som bäst håller myndigheterna på att utarbeta ett nytt landsbygdsprogram för åren 2007-2013. I landsbygdsprogrammet ingår även miljöstödet. I ett pressmeddelande från jord- och skogsbruksministeriet framgår att man vid beredningen av landsbygdsprogrammet nu försöker utreda möjligheterna för att flytta en del av budgetmedlen för de nationella tilläggsdelarna direkt till det nya miljöstödsprogrammet.
En motivering till detta förfarande är enligt pressmeddelandet att det ur vattenskyddssynvinkel skulle vara befogat att betala ett högre miljöstöd på A- och B-områdena jämfört med C-området. Arrangemanget skulle samtidigt ge möjlighet till ett långvarigt hektarbundet stöd på A- och B-områdena. Systemet skulle också öka motiveringen för jordbrukarna att ansluta sig till miljöstödet.
Arbetet med att bereda det nya miljöstödssystemet är ännu på hälft. Från jord- och skogsbruksministeriet uppger man att mera information om de nya stödprinciperna är på kommande under sommaren.
För att en jordbrukare skall kunna få miljöstödets tilläggsdel har det förutsatts att jordbrukaren också har gjort en förbindelse till miljöstödets basdel. Största delen av gårdarna måste göra en ny miljöstödsförbindelse år 2007 för att kunna lyfta miljöstödet i fortsättningen.
År 2007 kommer man att göra miljöstödsförbindelser enligt de regler som gäller för programperioden 2007-2013. De EU-regler som gäller för den nya programperioden gör att det inte är möjligt att fortsätta det nuvarande systemet med tilläggsdelar från och med år 2007 framåt. Det gör att det inte längre finns betalningsgrunder för de nuvarande nationella tilläggsdelarna till miljöstödet.
Undantaget gäller de jordbrukare som gjort en ny miljöstödsförbindelse under åren 2003-2006. De kommer att kunna få den nationella tilläggsdelen fram till att deras miljöstödsförbindelse tar slut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab