Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
22.6.2006 / LF
Ingen agrologutbildning i Vasa i höst
Styrelsen för Ab Utbildning Sydväst beslöt på sitt möte den 8 juni att inte arrangera någon utbildning för agrologer i Vasa i höst. Meningen var att de österbottniska agrologstuderandena vid Yrkeshögskolan Sydväst skulle kunna genomföra sitt första studieår i Vasa. Men antalet studerande räcker inte till för att starta utbildningen.
Enligt Lars Fridefors som är prefekt för naturbruksutbildningen vid Sydväst skulle antalet nya studerande i Vasa höst vara 8 stycken, med en liten felmarginal uppåt och neråt. Men det räcker inte.
- Kravet från Sydväst har hela tiden varit 15 nya studerande för vi skall inleda utbildningen i Vasa.
ÖSP:s ordförande Mats Nylund är besviken över Sydvästs beslut om att inte köra igång utbildningen i Vasa.
- Vi kommer inte att lämna frågan på detta vis.
Om utbildningen i Vasa inte kommer igång nu i höst blir kontinuiteten lidande. Det kan enligt Nylund leda till att intresset för ungdomar att utbilda sig till agrologer kommer att minska i Österbotten.
Nylund kastar fram en tanke om att ytterligare utveckla utbildningen inom naturbruk i Vasa. Som bäst utreds möjligheterna till ett ökat samarbete mellan Svenska Yrkeshögskolan, Yrkeshögskolan Sydväst och Åbo Akademi.
- En idé kunde vara att grunda en gemensam första årsutbildning för alla naturbruksutbildningar i Vasa. Då kunde alla österbottningar som studerar till exempel jordbruk, skogsbruk, trädgård eller inom miljöområdet studera första året i Vasa.
Mats Nylund betonar också att utlokaliseringen av första årets utbildning till Vasa inte är ett mål i sig, det är ett medel.
- Vårt mål är att trygga tillgången på yrkeshögskoleutbildade personer inom naturbrukssektorn i Österbotten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab