Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
22.6.2006 / LF
Mer EU-anslag för bioenergi
EU höjer kännbart anslagen för forskning och utveckling inom energiområdet. Anslagen för forskning inom områdena förnyelsebar energi, energieffektivitet och energibesparing höjs till det tredubbla, eller 1,6 miljarder euro.
Energiforskningen ingår i det sjunde ramprogrammet för forskning och utveckling, som nyss godkändes av EU-parlamentet. Programmet gäller perioden 2007-2013. Det sjuåriga ramprogrammet kommer att förfoga över en budget om drygt 50,5 miljarder euro. Budgeten för det föregående, sjätte ramprogrammet för forskning uppgick till drygt 16,2 miljarder euro. Det nya programmet medför därmed en betydande ökning för forskningen.
Folkhälsa och energi är områden som prioriteras av parlamentet. Inom energiområdet ska två tredjedelar av budgeten användas för forskning inom förnyelsebar energi, energieffektivitet och energibesparing.
Stora förväntningar ställs på de möjligheter som de höjda forskningsanslagen för förnyelsebar energi öppnar. Kunskaperna om energiutvinning ur biomassa uppvisar ännu stora luckor. Odlingen av energiväxter ställer upp helt nya målsättningar för växtförädlingen. Inom detta område gäller det att ta fram grödor som ger största möjliga energiutbyte per hektar. Dagens kunskapsnivå måste höjas åtskilligt inom själva odlingstekniken. Forskning måste också bedrivas för att optimera processerna på biogasområdet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab