Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
22.6.2006 / LF
Salmonella i vart femte EU-hönseri
Mer än var femte värphönsbesättning i EU har salmonellasmitta. Det framgår ur en preliminär rapport som EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har publicerat. De säkraste äggen produceras i Sverige, Luxemburg, Finland och Danmark.
I flera EU-länder är mer än hälften av hönserierna smittade med salmonella, uppger Efsa. Värst är läget i Tjeckien, där 62 procent av de stora gårdarna var smittade. I Polen var motsvarande siffra 22 procent, och i Spanien 51 procent. Spaniens grannland Portugal klarade sig inte mycket bättre, med ett resultat som bara knappt understiger ribban på 50 procent.
Efsa undersökte nästan 5.000 hönsfarmer med mer än 1.000 värphöns mellan oktober 2004 och september 2005 med avseende på salmonella. Utom EU deltog Norge på frivillig basis. Studien är en del av ett EU-program med målsättningen att förbättra livsmedelssäkerheten. Till en början försöker man kartlägga läget på gårdarna, för att därefter besluta om åtgärder för att förebygga kontamination genom hela livsmedelskedjan. Studien kommer sannolikt att resultera i strängare kontroller på gårdar och packerier i de länder som klarade sig dåligt. Efsa kommer att publicera den slutliga rapporten i oktober.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab