Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
16.6.2006 / LF
Avträdelsestödet förlängs under skärpta villkor
Systemet med avträdelsestödet förlängs till och med 2010, men villkoren skärps. Onsdag eftermiddag var regeringens lagförslag till första behandling i riksdagens plenum. Lagen, som bör träda i kraft vid årsskiftet, ska ännu godkännas av EU-kommissionen.
Regeringens proposition hade inneburit ytterligare skärpningar, men regeringspartiernas representanter i jord- och skogsbruksutskottet fick igenom några lindringar i utskottsbetänkandet jämfört med propositionen.
Enligt utskottets förslag ska man kunna få stödet vid 56 års ålder vid överlåtelse som generationsväxling eller som tillskottsmark inom familjen och vid 57 år om man överlåter jordbruket - hela gården eller tillskottsmark - till utomstående. Det betyder att kriterierna för avträdelsestöd vid 56 år är fyllda om man överlåter gården eller tillskottsmark till exempelvis syskonbarn eller deras makar.
Under åren 2009-2010 höjs åldersgränsen för överlåtelse åt utomstående till 60 år. I sin proposition hade regeringen föreslagit en åldersgräns på 60 vid överlåtelse till utomstående genast efter årsskiftet.
Regeringen ansåg vidare att möjligheten att få avträdelsestöd vid utarrendering skulle gälla vid 60 års ålder under åren 2007-2008 och upphöra efter det. Det villkoret har jord- och skogsbruksutskottet inte ändrat på i sitt betänkande.
I sitt anförande under riksdagens första behandling medgav Nils-Anders Granvik (sfp) att det betyder en försämring. - Tyvärr måste vi vika oss för finansministeriets krav. Motiveringen för beslutet är att lagen om avträdelsestöd inte är en egentlig pensionslag, utan en lag som skall underlätta generationsskiften på gårdarna.
Därutöver föreslår utskottet i enlighet med de synpunkter som grundlagsutskottet kom med i sitt utlåtande, att inkomstgränserna för den som tar över skrivs in i lagen.
Likaså hade regeringen tänkt sig att statsrådet kunde bestämma i en förordning hur många hästar och renar överlåtaren får hålla utan att det drabbar avträdelsestödet. Också de gränserna har jord- och skogsbruksutskottet skrivit in i lagtexten. Det betyder att man kan ha högst två hästar eller tre renar. Om det är två makar som överlåter verksamheten får de tillsammans hålla högst två hästar eller så hålla renar för eget behov. Hästarna får inte användas för hästavel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab