Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
16.6.2006 / LF
Riksdagen godkände lagen om accisåterbäringar
Riksdagen godkände i tisdags i första behandling regeringens lagförslag om återbäring av energi- och bränsleacciser till jordbruket och växthusodlingen.
Lagen gäller bränsle som använts sedan 10 mars i fjol vilket betyder att man för fjolårets del får återbäring för 81 procent av den använda mängd som ge rätt till återbäringen. Samfund, samfällda förmåner och sammanslutningar har inte rätt till återbäring för brännolja eller el som de använt under skatteåret 2005, om deras räkenskapsperiod gått ut mellan den 1 januari och den 10 mars 2005.
Accisåterbäringen för lätt brännolja är 3,75 cent per liter och för tung brännolja 1,75 cent per kilo. Återbäringen för el är 0,23 cent per kilo. Man måste söka om återbäringen i samband med skattedeklarationen.
Lättnaderna förutsätter i alla fall EU-kommissionens godkännande, så det kan hända, att verkställandet kanske inte blir av ännu i höst.
Den nya lagen omfattar inte växthusodlare som sedan tidigare varit berättigade till accisåterbäring på flytande bränslen. I stället har riksdagen nu ändrat också lagen om accis på flytande bränslen så att det belopp som enligt ansökan återbärs till växthusodlarna från och med 2006 är 3,75 cent per liter lätt brännolja och 1,75 cent per kilo tung brännolja.
Dessutom ska växthusodlarna även i fortsättningen få sin el enligt en lägre elaccis, alltså accisklass II, som i allmänhet används inom industrin. Någon återbäring av elaccis för växthusodlarna blir det däremot inte.
I stället för den nedre gränsen på 50 euro, som gäller inom jordbruket, blir minimigränsen för växthusodlarna 16.000 enheter lätt och tung brännolja. I den nuvarande lagen är den nedre gränsen inom växthusodlingen 580 euro.
Som övergångsbestämmelse för 2005 får växthusodlarna en förhöjd återbäring på 0,35 per liter lätt och per kilo tung brännolja.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab