Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
16.6.2006 / LF
Bryssel vill sätta tak på CAP-gårdsstöd
EU:s agrarkommissionär Mariann Fischer Boel vill sätta en övre gräns för gårdsstödet. I samband med nästa mellanöversyn av CAP år 2007-2008 vill Fischer Boel begränsa gårdsstödet till högst 300.000 euro per stödmottagare.
Idén är inte ny. I samband med den senaste mellanöversynen av CAP år 2003 försökte dåvarande agrarkommissionär Franz Fischler slå fast ett tak på 300.000 euro per stödmottagare.
Under de påföljande manglingarna rensades förslaget ut efter påtryckningar från framför allt Tyskland och Storbritannien med stöd av Frankrike. Begränsningen skulle beröra 1.880 gårdar i EU-15. Tre fjärdedelar av gårdarna ligger i Tyskland.
Det handlar framför allt om jordbrukskollektiv från DDR-tiden som senare har omvandlats till privata företag. Vid sidan av de östtyska gårdarna skulle stödtaket drabba stora jordägare i Storbritannien, samt ett antal jordbruksföretag i Ungern och Tjeckien.
Fischer Boel motiverar sitt utspel med att situationen har förändrats efter EU.s östutvidgning. Debatten om CAP-stödets snedvridning till förmån för storföretag och gods kan också ha medverkat till att kommissionen vill damma av de gamla planerna på nytt.
Ett tak på 300.000 euro skulle till exempel sänka det jordbruksstöd som Monacos statsöverhuvud prins Albert II lyfter för sina ägor i Frankrike.
Frankrike har knappast några vägande skäl att motsätta sig förslaget. Bara 30 av de berörda gårdarna finns i Frankrike. Det starkaste motståndet kommer, i likhet med förra gången, från tyskt och brittiskt håll.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab