Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
16.6.2006 / LF
Miljöbyrå efterlyser policy för biobränslen
Satsningarna på förnyelsebar energi är en chans för Europa. Men biobränslen måste produceras med förnuft. Ett överdrivet uttag av biobränslen kan skada miljön, varnar den europeiska miljöbyrån EEA.
Tobias Wiesenthal från miljöbyrån i Köpenhamn har författat en ny rapport som frågar sig hur mycket bioenergi Europa kan producera utan att miljön tar skada.
Rapporten hävdar att en storskalig produktion av biomassa på basen av jord- och skogsbruk kan hota den biologiska mångfalden. Man riskerar också en utarmning av odlingsjorden och vattenresurserna.
Wiesenthal understryker att EU:s målsättningar inom bioenergiområdet fram till år 2010 kan förverkligas utan att miljön tar skada. Det finns till och med marginal för mer. Men det kräver ett system av kriterier som håller bioenergiuttaget miljökompatibelt.
På samma linje går EU:s miljökommissionär Stavros Dimas. I ett anförande i Bryssel varnade Dimas för intensivodling av spannmål och raps för energiändamål på miljöns bekostnad.
Som särskilt kontraproduktiva betecknade Dimas åtgärder där skog och betesmarker plöjs upp för att ge plats för energigrödor. Han betonade också risken för att metan och kväveoxider frigörs som en följd av den ökade odlingen.
En hållbar energipolitik får inte ensidigt basera sig på biodiesel och bioetanol från inhemsk produktion. Det vore förnuftigare att importera en del av behovet från resursstarkare länder som Brasilien och USA.
På längre sikt satsar kommissionen på den andra generationens biobränslen, sade Dimas. Det handlar om syntetiska bränslen som kan framställas av avfallsprodukter som halm och flis.
En fördel är att energiproduktionen inte konkurrerar om samma råvara som energiproduktionen. Dessutom uppvisar syntetiska bränslen en betydligt bättre energibalans.
En ökad användning av syntetiska biobränslen har en gynnsam inverkan på växthuseffekten. Dagens biobränslen är inte lika bra, sade Stavros Dimas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab