Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
16.6.2006 / LF
Finska hundar söker tysk björn
En fritt lufsande brunbjörn väcker uppseende i Tyskland. Björnen river får och plundrar kaninstall under sina vandringar. Nu har en finländsk hundpatrull fått i uppdrag att hitta björnen, som ska sövas ner och flyttas till en vildpark.
Björnen "JJ1" har siktats i Bayern i gränsområdet till Österrike de senaste fyra veckorna. Det handlar om den första brunbjörnen i Bayern på 170 år. Den kryptiska förkortningen "JJ1" anspelar på djurets härkomst. Det handlar om den förstfödda avkomlingen till björnhonan "Jurka" och hannen "Joze".
Björnarna härstammar från naturparken Adanello-Brenta i södra Tyrolen, där de har placerats ut inom ramen för EU:s stödprogram Life.
JJ1 har väckt en livlig debatt i de tyska medierna. Den unga björnhannens framfart har inte varit helt fredlig. Den har rivit ett tjugotal får och plundrat både kaninstall och hönshus. Miljöministeriet i delstaten Bayern beslöt därför att björnen skulle skjutas.
Dödsdomen föranledde emellertid häftiga protester hos djurvänner och miljöorganisationer. Eftersom människor ännu inte har kommit till skada, har myndigheterna gått med på att björnen kan sövas ner och flyttas till ett annat område.
Men JJ1 är både skygg och slug. En enda gång har den fotograferats av vandrare och därtill har den siktats några gånger, senast på måndagen. Men den har konsekvent lyckats förvilla alla jaktpatruller.
Det sista hoppet ställs till en finländsk hundpatrull med specialkunskap om björnspårning. De karelska björnhundarna Peni, Raiku, Jeppe, Jimmy och Atte flögs in senaste vecka tillsammans med erfarna förare, som har föredragit att vara anonyma.
Hundarna är utrustade med GPS-sändare. Efter att ha fått upp spåret, ska hundarna söka upp björnen och ställa den så att den utvalda veterinären, österrikaren Christian Walzer, kan skjuta sin bedövande narkosspruta.
På tisdagen fick aktionen avbrytas på grund av en tilltagande värmebölja med temperaturer på mer än 30 grader. Hettan plågar hundarna och försvårar spårningen. På tisdagen var det oklart när jakten skulle fortsätta.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab