Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
16.6.2006 10:28:20 / Agrolink
God skörd av vilda bär år 2005
Skörden av de tre viktigaste arterna av vilda bär - lingon, blåbär och hjortron - blev god, och det plockades mycket bär för försäljning.
Däremot blev svampskörden senaste år i medeltal dålig. Skörden av karljohanssvamp levde inte upp till förväntningarna, och det kom inte heller mycket riskor. Enligt undersökningen om den saluförda mängden inhemska bär och svampar, MARSI, blev inkomsten från plockning av vilda bär omkring 11,9 miljoner euro och från plockning av vilda svampar 1,0 miljoner euro.

Lingonet etta i handeln med vilda bär

Skördeutsikterna för lingon förebådade ett gott år, och det kom också hela 8,5 miljoner kilo ut till försäljning. Detta var fem gånger mera än år 2004 som var ett dåligt lingonår. Det viktigaste plockningsområdet var Uleåborgs län där den saluförda mängden uppgick till nästan 5 miljoner kilo. I Lapplands län plockades likaså 2,0 miljoner kilo och i västra Finland 1,5 miljoner kilo. Kilopriset på lingon var 0,70 euro. 96 % av lingonen såldes orensade. Inkomsterna från lingonplockningen uppgick till 6,0 miljoner kilo, och lingonet placerade sig som klar etta inom handeln med vilda bär.

Det kom 3,1 miljoner kilo blåbär ut i handeln. Detta var hälften mera än föregående år, blåbärsåret var i fjol det bästa på tio år. Mest blåbär plockades i Uleåborgs län, och också i Lappland fick man en god blåbärsskörd. För ett kilo plockade blåbär betalades 1,32 euro.

Hjortronskörden blev god för andra året i rad. Det kom i fjol över 0,3 miljoner kilo hjortron ut på marknaden. En stor del av hjortronskörden säljs genom direktförsäljning till konsumenter, främst åt turister. Kilopriset på hjortron var 5,10 euro. Priset sjönk med 3 euro per kilo jämfört med föregående år. Hjortronförsäljningen, som är en viktig biförtjänstkälla i Lappland, inbringade i fjol omkring 1,6 miljoner euro. Inkomsterna från plockningen är skattefri för plockaren.

Svampskörden mindre än tidigare

Den viktigaste handelssvampen är karljohanssvamp eller stensopp, och östra Finland är av tradition det viktigaste området för svampplockning i kommersiell skala, men i fjol var förekomsten av karljohanssvamp i området mindre än tidigare år. Något karljohanssvamp påträffades i andra områden, men mängderna var små jämfört med tidigare år. Försäljningen av karljohanssvamp uppgick år 2005 till 180,7 ton. Rekordåret var år 2003 då det kom 1,1 miljoner kilo karljohanssvamp ut i handeln.

Skörden av riskor var dålig. Den saluförda mängden uppgick till 99,6 ton skogsriska och 48,8 ton pepparriska. Skörden av kantareller och trattkantareller blev god, men dessa svampar har inte så stor kommersiell betydelse. Den saluförda mängden murklor uppgick till19,3 ton.

Export och import

Av vilda bär importerades i fjol 1,4 miljoner kilo färska blåbär. Vi importerade 2,6 miljoner kilo djupfrysta blåbär och exporterade 4,0 miljoner kilo. Vi importerade 0,5 miljoner kilo färska lingon och exporterade inget. Djupfrysta lingon både importeras och exporteras. Uppgifter om utrikeshandeln med lingon går dock inte att få fram från Tullstyrelsens statistik över utrikeshandeln eftersom lingonet saknar en egen rubrik i statistiken och ingår i samma grupp som andra bär.

Av vilda svampar importerades endast kantareller. Av odlade svampar importerades 3,3 miljoner kilo champinjoner i olika former. Finland exporterade 0,3 miljoner kilo färska champinjoner.

Uppgifterna för undersökningen av bär och svamp på marknaden (MARSI) samlas på uppdrag av Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral (Tike) årligen in av Suomen Gallup Elintarviketieto Oy från företag som bedriver handel med bär och svampar.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab