Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
9.6.2006 / LF
Miljöstödets nationella tilläggsdel till basmiljöstödet?
- Vi har planer på att försöka baka in miljöstödets nationella tilläggsdel för A- och B-området i basmiljöstödet under den kommande programperioden, uppgav jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) för journalister i tisdags. Samtidigt lät han förstå att man antagligen måste ge upp hoppet på en överenskommelse i höst om en fortsättning på 141-stödet efter 2007.
Ännu i våras var ministeriets och producentorganisationernas gemensamma mål att i höst uppnå en 141-lösning, där också ett nationellt växtodlingsstöd skulle ingå i stället för det nuvarande miljöstödets nationella tilläggsdel.
- I beredningen har jord- och skogsbruksministeriet emellertid börjat framhålla en överföring av miljöstödets nationella tilläggsdel till basmiljöstödet som den enda möjliga modellen, uppger Tage Ginström, som representerar SLC i beredningsgruppen. Stödet skulle närmast utbetalas som stöd för tilläggsåtgärder.
Från producenthåll anser man emellertid att en överföring till basmiljöstödet inte kan styra stödet på det avsedda sättet.
Enligt ministeriet är det inte heller möjligt att överföra hela beloppet från den nationella tilläggsdelen till basmiljöstödet, utan på sin höjd hälften. Detta beroende på vilka tilläggsåtgärder som kommer att finnas i det kommande miljöstödet. Andra hälften skulle - kanske - kunna utgöra en del av det kommande 141-stödet från och med 2008.
- Dessutom måste man beakta att miljöstödet ska basera sig på kostnader, påminner Tage Ginström om. Miljöstödets nationella tilläggsdel, som uppgår till 55 miljoner euro årligen, har närmast riktats till specialgrödor och vall. Den del som gått till fodersäd har varit obetydlig. I fall stödet bakas in i basmiljöstödet, kommer en del av pengarna att överföras från de grödor som nu får ett högre stöd till fodersäd.
SLC och MTK föreslog vid lantbruksförhandlingarna i onsdags en förlängning med ett år av det nuvarande systemet, vilket Finlands avtal med EU-kommissionen tillåter. Under den tiden kunde man skapa en helhet kring växtodlingsstödet och den kommande 141-lösningen.
SLC:s styrelse diskuterar läget på ett två dagars möte nästa vecka och nästa fredag träffas sedan lantbruksförhandlarna.
- Om man går in för att tilläggsdelen överförs till basmiljöstödet måste beslutet i vilket fall som helst fattas snabbt, eftersom hela landsbygdsprogrammet, där miljöstödet ingår, sänds på utlåtanderunda inom ett par veckor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab