Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
9.6.2006 / LF
Tilläggsdelen för sockerbetor ska ansökas före 15 juni
Gårdsstödets tilläggsdel för sockerbetor kan ansökas endast i år. Ansökan bör göras av alla sockerbetsodlare. Även sådana sockerbetsodlare som inte odlar betor i år kan ansöka om tilläggsdelen.
Blankett 298 lämnas in till kommunens landsbygdsnäringsbyrå senast torsdag 15 juni. Till blanketten bifogas ett bevis på grundleveransrättigheterna för A- och B-kvotsocker år 2005. Dessutom ska jordbrukaren ha ansökt om fastställande av stödrättigheter i den huvudsakliga stödansökan i våras.
Sockerbetsodlarna torde förra veckan ha fått hem ansökningsblanketterna och anvisningarna per post. Den som inte fått det kan kontakta kommunens landsbygdsnäringsansvariga.
Riksdagen behandlar fortfarande regeringens proposition om ändringen av lagen om gårdsstödet, men ansökningen om tilläggsdelarna för sockerbetor ordnas nu eftersom EU-kommissionen satt den 15 juni som bakgräns. De uppgifter som nämns i denna artikel utgår från regeringens proposition, samt den information jord- och skogsbruksministeriet gått ut med till odlarna.
Tilläggsdelen fastställs utgående från jordbrukarens grundleveransrättighet för A- och B-kvotsocker år 2005. Om jordbrukaren haft ett mellanår i odlingen, ett vilande kontrakt, förra året ansöker han ändå om tilläggsdel på basen av grundleveransrättigheten förra året. Om jordbrukaren på grund av oöverstigligt hinder, force majeure, förlorat grundleveransrättigheten för år 2005 kan tilläggsdelarna beviljas på basen av det år som föregick hindret.
Nya jordbrukare som börjar odla sockerbetor i år kan ansöka om tilläggsdelen från den nationella reserven. Som bas för tilläggsdelens storlek är då den grundleveransrättighet odlaren har i år.
Gårdsstödets tilläggsdel för sockerbetor kompenserar odlarna för den prissänkning EU:s sockerreform innebär.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab