Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
9.6.2006 / LF
Branschorganisation för äggproducenter behövs
Äggbranschens oerhörda splittring är tillsammans med den hårda priskonkurrensen och dålig lönsamhet orsak till den prekära situation som äggproducenterna i Finland, och Österbotten, lever med i dag.
Vid ett seminarium i Vasa tisdagen den 6 juni belyste ÖSP:s ordförande Mats Nylund, Munakuntas vd Jan Lähde och ÖSP:s verksamhetsledare Jonas Laxåback situationen inom äggbranschen i dag.
- Situationen kan minst sagt betecknas som prekär, sade Nylund. En av de stora utmaningarna som branschen har framför sig är att de gamla burarna ska bort till år 2012.
- Den andra utmaningen, och den mer akuta är äggpriset, konstaterade Nylund och visade hur prisbilden ser ut i Europa. Sverige ligger i topp och i botten finns Finland, när vi tillsammans med Sverige är de enda länderna som har salmonellafria ägg. Orsaken till det här är att nya aktörer i Finland i januari 2005 fick så stark roll att producentpriserna i landet inte kunde uppehållas.
Den hårda priskonkurrensen och den dåliga lönsamheten hör ihop och så länge branschen är så oerhört splittrad som den är i dag, menade såväl Lähde och Laxåback som Nylund att förutsättningarna för att åstadkomma förändringar i prisbilden är ytterst dåliga.
ÖSP:s äggutskott har tagit fram en modell till en branschorganisation. I det arbetet har man tittat på hur mjölkproducenterna agerat och också på hur Svenska Ägg i grannlandet fungerar.
- Det finns vilja på fältet att åstadkomma en branschorganisation, sade Laxåback.
- Ja vi har fått respons, konstaterade Samulin, men det finns en del som har gett upp tanken. De anser att det här inte kommer att lyckas då alla aktörer inte kommer att ansluta sig. Båda stora och små producenter skulle ha nytta av en branschorganisation, men det krävs enighet för att nå resultat.
Trots diverse provocerande uttalanden och belysande siffror gav den efterföljande paneldiskussionen inget klart uttalat stöd för behovet av en branschorganisation.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab