Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
9.6.2006 / LF
Värmeslag - en kampanj om förnybar energi
Användningen av förnybar energi vid uppvärmningen av egnahemshus påverkar inte bara husägarens plånbok. Det är samtidigt också en miljöfråga. Med bakgrund mot dessa fakta har SLC i samarbete med Natur och Miljö samt Finlands Svenska Marthaförbund satt igång ett projekt med titeln "Värmeslag".
- Syftet med projektet är att sprida information om och väcka intresse för användningen av förnybar energi vid uppvärmningen av egnahemshus, berättar Frank Holmström.
Frank Holmström fungerar som ledare för projektet och är i slutskedet av sina studier i energiteknologi vid Tekniska Högskolan.
Fokus för projektet kommer att ligga på uppvärmningskällorna pellets och flis, värmepumpar och solvärme. Holmström påpekar att både pellets och flissektorerna är kraftigt växande branscher, där även jordbrukaren kan ta en aktiv roll.
- Vi kommer också att ta upp både aktiv och passiv solvärme.
Förutom att öka intresset och användningen av förnybar energi så är det en viktig målsättning för projektet att också lära människor spara energi. Målgruppen är familjer med egnahemshus och fritidsbostäder som ligger utanför fjärrvärmenätet.
Konkret kommer projektet under år 2006 att synas runt om i Svenskfinland bland annat genom ett 20-tal diskussionsmöten som kommer att arrangeras under hösten, i samarbete med de lokala medborgarinstituten. De olika mötena kommer att ha ungefär samma koncept, programmet byggs upp kring föredrag, presentation av lokala entreprenörer och paneldiskussioner.
Kampanjens budskap skall också presenteras i komprimerad form i en tryckt broschyr. Projektet kommer vidare att utarbeta svenskspråkiga webbsidor med information om energisparande och förnybara energikällor. Webbsidorna skall också ha ett interaktivt diskussionsforum där experter inom olika områden svarar på frågor.
Lanseringen av kampanjen kommer att ske den 21 juni i Staffansby, hemma hos Jaana och Olli Hallamaa. Familjen bor i ett energisnålt ekohus som planerats av arkitekten Bruno Erat, som bland annat är känd för att ha planerat Marthornas ekoby i Bromarf.
Det är meningen att projektet skall räcka tre år, men det finns ännu bara preliminära planer på hur verksamheten skall utformas under åren 2007-2008. Projektet har fått finansiellt understöd bland annat av Svenska Kulturfonden.
Som bäst håller Frank Holmström på att bygga upp ett kontaktnät och utarbeta material för kampanjen. Rent fysiskt arbetar Holmström på SLC:s kansli. Personer som har konkreta tips och råd som kan vara till nytta i kampanjen kan kontakta Frank Holmström på telefonnummer (09) 5860 4636. Hans e-post adress är: frank@varmeslag.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab