Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
9.6.2006 / LF
Vodka av druvor på EU-agendan under Finlands ordförandeskap
Bland alla problem inom EU som måste lösas under det finländska ordförandeskapet under årets andra halvår återfinns marknadsföring av vodka, det vill säga vilket brännvin som får marknadsföras under det namnet. Frågan hör ihop med marknadsordningen för starka alkoholdrycker.
- När saken tidigare har diskuterats var det utan de nya medlemsländerna och då hade inte vodkan som varumärke lika stor betydelse i EU, berättade jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) i tisdags.
De nya medlemsländerna, närmast länderna runt Östersjön, vill att bara sådant brännvin, som tillverkats av spannmål eller potatis, får kallas vodka.
- Den utgångspunkten ligger också i både vårt och grannlandet Sveriges intressen.
Jord- och skogsbruksministern påminner emellertid om att Finland i egenskap av ordförandeland måste försöka jämka och föreslå kompromisser. På andra håll i Europa marknadsförs "vodka" som gjorts med exempelvis vindruvor som råmaterial.
Under det finländska ordförandeskapet är det även meningen att rådets förordningar ska ses över till den del det gäller ekologisk produktion. Där hoppas Finland på att en överenskommelse ska vara uppnådd på jordbruksrådets möte i november.
- Många av formuleringarna i förslagen är mycket allmänt hållna, och det betyder att kommissionen måste precisera innehållet, säger minister Korkeaoja.
Även marknadsordningen för vin och för frukt och grönsaker behandlas under vårt ordförandeskap.
Vad gäller utvecklingen av landsbygden måste finansieringsanslagen och hur de fördelas tas upp på nytt. Kommissionen har föreslagit en fördelning på historisk grund, och den linjen är även Finland inne på.
En större tillställning om en förenkling av den gemensamma jordbrukspolitiken ska ordnas i oktober, detta med tanke på följande ordförandeskap som innehas av Tyskland. Enligt minister Korkeaoja finns det en vilja att försöka förenkla reglerna, bland annat om tvärvillkoren.
- Men vi har lärt oss att det är en svår uppgift.
Vidare är regelverket om bekämpningsmedel samt stödens offentlighet frågor som kommer att behandlas under vårt ordförandeskap.
Minister Korkeaoja anser inte att stöden till enskilda jordbrukare eller gårdar bör vara offentliga. I fall EU bestämmer om det genomför Finland i alla fall reglerna i vanlig ordning.
- Men det är inte sådant som vi kommer att trycka på för att genomföra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab