Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.6.2006 / SLC
Överföring av ärende vid landsbygdsnäringarna

Till justitieministeriet

 

Utlåtande om justitieministeriets utredning 2006:12 Överföring av ärenden som handläggs vid landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd till förvaltningsdomstolarna  

 

Allmänt om förslaget

SLC har tagit del av mellanrapporten som getts av arbetsgruppen för ändringssökande inom landsbygdsnäringarna. Arbetsgruppen anser att det inte finns något principiellt hinder för överföring av ärenden som i dag handläggs vid landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd till de allmänna regionala förvaltningsdomstolarna.

Som en grundläggande linjedragning för överföringen av ärendena till förvaltningsdomstolarna föreslås att antingen alla ärenden som handläggs vid landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd fördelas mellan alla förvaltningsdomstolar eller att ärenden som gäller jordbrukets stödsystem eller en del av dem centraliseras till någon av de mellanstora förvaltningsdomstolarna, dvs. Tavastehus, Vasa eller Åbo förvaltningsdomstol och endast ärenden som gäller jakt, fiske, lagen om samfälligheter eller Forststyrelsens myndighetsbeslut fördelas mellan alla förvaltningsdomstolar.

 

SLC:s ståndpunkt

SLC motsätter sig att landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd indras och att ärendena överförs för handläggning till de regionala allmänna förvaltningsdomstolarna. Vi anser att både rättsskydds- och processekonomiska aspekter talar för att bibehålla ändringssökandet i landsbygdsnäringsärenden i dess nuvarande form.

När det gäller jordbrukarnas rättskydd konstaterar vi att majoriteten av de ärenden som behandlas i nämnden, cirka 90 procent, är olika besvär som till största delen gäller jordbrukets stödsystem och som tangerar gemenskapsrätten. Ärendena är krävande till sin natur och kräver ingående specialkunskaper. Vi betvivlar att  besvärsnämndens nuvarande sakkunskap kan överföras till förvaltningsdomstolarna om nämnden indras och befarar att jordbrukarnas rättsskydd blir lidande i en sådan situation.

Nämnas kan, att man på grund av införandet av gårdsstödet från och med i år (lagen om verkställighet av systemet med samlat gårdsstöd FFS 557/2005 etc.) kan emotse en stor mängd besvär de närmaste åren, eftersom det nya systemet är invecklat och svårtolkat. Även detta talar för att bibehålla den nuvarande ordningen för ändringssökande, där en högklassig sakkunskap finns samlad.

Vi kan dock tänka oss en sådan lösning att ärenden som gäller jakt, fiske, lagen om samfälligheter och Forststyrelsens myndighetsbeslut överförs till förvaltningsdomstolarna.

Landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd har även varit effektiv i sin verksamhet, både när det gäller behandlingstider och kostnader per ärende. Behandlingstiderna och kostnaderna har varit klart lägre än i motsvarande lagskipningsorgan.

Om arbetsgruppens förslag förverkligas, finns det en klar risk för att till exempel behandlingstiderna förlängs vilket även det är en försämring av rättsskyddet.

I övrigt omfattar vi de ståndpunkter som framgår ur de två avvikande åsikterna till betänkandet.

 

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Tage Ginström                                                                 Helena Ålgars

verksamhetsledare                                                           jurist

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab