Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
2.6.2006 / LF
Gränsvärden för fusariumtoxiner träder i kraft i juli
Den första juli träder gränsvärden i kraft för fusariumtoxiner i spannmål och spannmålsprodukter. Fusariumtoxinerna är gifter som kan bildas av fusariumsvampar i spannmål under växtperioden.
Gränsvärdena som nu träder i kraft baserar sig på en EU-förordning och träder i kraft i alla EU-länder samtidigt. Gränsvärdena omfattas specifikt deoxynivaleol, förkortat DON och zearalenon förkortat ZEA. För DON är gränsvärdet satt till 1.250 mikrogram per kilogram för all spannmål, utom havre där gränsvärdet är 1.750 mikrogram. Gränsvärdet för ZEA uppgår till 100 mikrogram per kilogram spannmål.
För barnmat har strängare gränser satts upp, för DON är gränsvärdet 200 mikrogram och för ZEA 20 mikrogram per kilogram spannmål.
Spannmål med högre halter av toxinerna får inte användas för livsmedelsbruk.
Enligt livsmedelsöverinspektör Anja Hallikainen vid Evira förekommer det att spannmålspartier i Finland har halter av fusariumtoxiner som överstiger gränsvärdena. Partier med överstigande värden har hittats i den uppföljning som jord- och skogsbruksministeriet låtit göra av säkerhetsfaktorer i spannmål under åren 2000-2005.
- Men det verkar inte vara något speciellt stort problem.
Enligt Hallikainen har man i undersökningar i enstaka fall hittat spannmålspartier med DON-halter på 3.000-5.000 mikrogram per kilogram spannmål, men de är rätt sällsynta. Kvaliteten har på det hela taget varit rätt bra under den tid som fusariumanalyser gjorts i spannmål.
- Viktigast är spannmålspartier med alltför höga halter fusariumtoxiner hittas innan de kommit till kvarnarna. Det kan istället användas till foder, säger Hallikainen.
För fodersäd är den rekommenderade högsta halten DON 8.000 mikrogram per kilogram.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab