Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
2.6.2006 / LF
Riksdagens grundlagsutskott accepterar olika åldersgränser i avträdelsestödet
Riksdagens grundlagsutskott accepterar en lägre gräns för avträdelsestöd vid generationsväxling eller överlåtelse av tillskottsmark inom familjen än vid överlåtelse till utomstående.
I sitt lagförslag om en förlängning av avträdelsestödet har regeringen föreslagit en åldersgräns på 56 år vid överlåtelse inom familjen och 60 år när det handlar om överlåtelse till utomstående.
Bland annat på grund av den här skillnaden mellan "egna " och "andra" begärde riksdagens jord- och skogsbruksutskott ett utlåtande av grundlagsutskottet. I utlåtandet, som blev färdigt i tisdags, anser inte grundlagsutskottet att favoriseringen av överlåtelse inom familjen strider mot grundlagen. Utskottet konstaterar att familjegemenskapen traditionellt har hört ihop med jordbruket och att det sedan gammalt har ansetts viktigt att gårdarna går i arv inom släkten.
Grundlagsutskottet konstaterar emellertid också att skillnaden på fyra år är ganska lång för de jordbrukare som är utan barn eller vars barn inte kommer att ta över jordbruket. Utskottet anser att ett enhetligt regelverk kring åldersgränserna vore att föredra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab